Marxa nòrdica al Montsant

Sortida de marxa nòrdica resseguint el GR-174 i un bocí del Camí dels Cartoixans

El passat dia 2 d’abril, en plena onada de vent i fred, una colla de marxaires valentes vam trobar-nos per fer un bonic recorregut entre Albarca i l’Ermita de Sant Joan de Codolar, al terme de Cornudella del Montsant.

Inici de la ruta – Camí de la Llisera (GR174)

Tot i el vent, que feia augmentar la sensació de fred, vam tapar-nos bé i vam sortir del poble d’Albarca per anar a buscar el GR174, també conegut com Camí de la Llisera, que va resseguint la falda oriental del Parc Natural de la Serra del Montsant.

Sortosament el sol ens va regalar el seu escalf i la muntanya ens va permetre caminar a recer de la ventada, així que ben aviat vam començar a gaudir de la nostra ruta i, sobretot, de les fabuloses vistes sobre el Priorat.

Marxaires valentes al Montsant

Ermita de Sant Joan de Codolar

El punt i destí de la primera part de la ruta va ser l’ermita de Sant Joan de Codolar on vam fer una petita paradeta per esmorzar.

L’ermita va ser construida al segle XV pels monjos cartoixans, i rep el seu nom dels còdols que trobem en tot el seu entorn.

Al llarg dels anys ha estat habitada per diversos ermitans. Avui en dia hi viu la Maria Montserrat Domingo, una monja anacoreta que manté viva aquesta tradició i s’encarrega del manteniment d’aquest espai tant especial.

Foto de grup a l’ermita de Sant Joan de Codolar

El Camí dels cartoixans

Vam iniciar el retorn passant per la petita ermita de Sant Joan Petit, i continuant pel Camí dels Cartoixans.

Aquest camí és un dels que empraren els monjos de la cartoixa d’Escaladei per promoure la seva activitat econòmica, social i cultural a la zona. Fou un dels que va existir i que utilitzaven els frares per anar als pobles situats a l’extrem de la muntanya amb diverses ramificacions, tant direcció Albarca (el que agafem) com direcció Cabacés.

Documentat ja als segle XVI, era considerat un antic camí de bast, és a dir, adequat per al pas de ramats i que comunicava la Cartoixa amb el camí ral de Reus a Lleida al seu pas per Albarca. Una important via de comunicació de l’època!

El camí, amb un gran valor patrimonial per ser nexe d’identitat del nostre paisatge, ens acosta també a l’espiritualitat del Montsant, la muntanya santa per tradició històrica amb un singular valor immaterial universal.

I és que la seva especial energia també se’ns fa present i ens contagia de la felicitat de caminar en aquest paratge únic.

Finalment, vam tornar a arribar al poble d’Albarca i després dels estiraments pertinents, vam tornar a pujar als cotxes per enfilar el viatge de tornada ben satisfetes d’haver fet la sortida al Montsant, tot i el vent….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *