Llegendes i estrelles al Montsant. Escaladei.

ACTIVITAT D’ESTIU PER TANCAR EL CURS

El passat divendres 14 de Juliol vam realitzar una de les activitats que més ens agrada programar a l’estiu. Una sortida de vespre nit en la que se’ns va fent de nit i esperem a les estrelles per connectar-nos amb l’univers!

De nou vam comptar amb la col·laboració i el guiatge del Carles d’Entrecamins i el Sergi de TresCatorze, dos guies bons coneixedors de la Serra del Montsant que sempre ens meravellen amb les seves explicacions.

DESCOBRINT LA CARTOIXA D’ESCALADEI

Aquest cop el punt de trobada era la Cartoixa d’Escaladei, un conjunt monumental al cor de la comarca del Priorat. Per si sol, l’espai ja emana molta energia i certa màgia…però aquest cop sols el visitarem per fora, amb ganes de conèixer-ne l’interior.

Això ho deixarem per a pròximes vegades!

GEOLOGIA I HISTÒRIA

Enfilem un camí vora els seus murs per anar fins la banda superior, que ens permet teniu una bona visió de l’espai i veure també les reformes que s’hi van fer per intentar retornar-hi a la Cartoixa tota la seva esplendor com a monument del nostre patrimoni.

El Carles i el Sergi van aprofitar aquesta parada per parlar-nos de la llegenda sobre el perquè els cartoixans van triar aquest emplaçament per establir-s’hi, de l’ordre dels cartoixans en sí, el seu dia a dia,…segurament totes vam poder viatjar una mica en el temps per imaginar-nos la vida en aquell racó uns quants segles enrere.

TERRITORI DE VINYA

D’aquí estant en surt la pista que ens anirà acostant als peus del Montsant.

Comencem a pujar primer de forma suau, anem guanyant alçada per la pista rogenca entre camps i boscos que s’enfilen per la petita vall.

Parlem també de la llicorella, la roca/pedra més característica de la comarca i que confereix un toc màgic al conreu més popular avui en dia al Priorat, la vinya.

Els camps de ceps són presents al llarg de la caminada i en paisatge, recordant-nos constantment que som en territori de molt bon vi.

De fet, la mateixa Cartoixa d’Escaladei és considerada el bressol històric i vitivinícola de la Denominació d’Orígen Qualificada del Priorat.

Al segle XII els monjos cartoixans, provinents de la Provença, van establir-se en aquesta petita vall i van aportar els coneixements i tècniques per desenvolupar una viticultura que va arrelar amb força i que s’ha anat desenvolupant al llarg dels anys.

Un senderó més costerut que anem pujant cadascú al seu ritme i amb la bona ajuda dels bastons, ens durà fins un mirador privilegiat de la cartoixa i del Priorat.

GAUDINT DEL PRIORAT

Ens aturem a gaudir de les vistes!

Les llums del capvespre ho fan encara més bonic…

Aprofitem també per fer-nos la foto de grup, contents de gaudir plegats d’aquest entorn tant espectacular.

I seguim la ruta, fins al Racó de Missa, prop de la Font Pregona, que sempre raja…des d’aquesta raconada als peus del Montsant, diuen que s’hi escoltaven repicar les campanes de la Cartoixa.

En aquest indret tant especial escoltem una interessant lliçó de geologia i viatgem milers d’any enrere per conèixer una mica millor l’origen d’aquestes muntanyes i els trets més característics de les roques que la conformen.

BOCAFOSCANT

Seguim caminant per una pista prou ampla a la falda de la muntanya. S’acaben les llums del dia, i poc a poc anem encenent els nostres frontals i ens convertim en cuques de llum amb bastons.

Ens aturem prop del que queda d’un antic forn de calç, és interessant tot el que ens expliquen i el fet de parar compte que fa no tant anys la muntanya i el bosc, on ara hi anem majoritàriament a caminar en el nostre temps de lleure, eren on es desenvolupaven antics oficis com el de carboner o el del treball en aquells forns de calç.

SOPAR I OBSERVACIÓ D’ESTELS

Seguim baixant i caminant fins a trobar el nostre punt d’observació dels estels.

Allí reposem i sopem, tots expectants per saber més coses del mantell estrellat que ens cobreix.

El Sergi i el Carles ( amb la súper ajuda del punter làser) ens fan mirar amunt!

Ens parlen del cel, de les estrelles, de planetes, de satèl·lits i de constel·lacions. Juguem amb els núvols, que es mouen ràpid pel firmament i ens obren i tanquen la “pantalleta” del cel.

Aprenem el nom d’algunes estrelles i les situem en el nostre cel d’estiu. Escoltem enbadalits llegendes i aventures, unes de la mitologia grega i d’altres de fonts orientals. Totes igual de boniques!

I és que relaxar-nos, observar i escoltar coses del nostre cel, sempre és un plaer.

Passa el temps volent i és hora de tornar cap a casa, però ens quedem amb el cuquet de voler saber-ne més…

Ho deixarem per una propera nit de marxa nòrdica i estels, ben aviat!

Per finalitzar, només ens queda donar les gràcies als nostres súper guies de referència per aquesta activitat. Gràcies companys!

I com no, a totes les participants que han pogut participar d’aquesta nova aventura, ha estat un goig veure un grup tant nombrós i amb tantes ganes de gaudir de l’experiència.

Fins la propera i molt bon estiu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *